“KONSERVATORİYA”  2020 № 3 (48)

Təranə YUSİFOVA

AMK-nın dosenti

Sənətşünaslıq üzrə fəlsəfə doktoru

Ünvan: Yasamal r. Ə.Ələkbərov küç. 7

E-mail: yusifovatarana2@gmail.com

UOT: 782

OQTAY KAZIMİNİN “FİTNƏ” PYESİNƏ MUSİQİSİ

Xülasə: Məqalədə Oktay Kazıminin teatr tamaşalarına bəstələdiyi musiqisinə nəzər yetirilir və bilavasitə A.Şaiqin “Fitnə” pyesinə yazılmış musiqi nömrələri təhlil olunur. Bəs­təkar bu tamaşada instrumental nömrələrlə yanaşı, vokal musiqiyə geniş yer ayırır. O.Ka­zımi əsərdə baş verən hadisələri ən münasib ifadə vasitələri ilə göz önündə can­lan­dı­rır. Məqalədə bəstəkarın teatr tamaşalarına musiqisinin təsviredici elementlərlə zən­gin­liyi vurğulanır və yaradıcılığının bu sahədə üslub xüsusiyyətləri araşdırılır.

Açar sözlər: Oqtay Kazımi, teatr, musiqi, melodiya, pyes, təsvirilik, məqam

Rus dilində

1. Керимова Н.Г. История театральной музыки Азербайджана в XX веке (монография). Баку: Марс Принт 2008, с. 468

Notoqrafiya

1. Şaiqin sözlərinə bəstələnmiş musiqi əsərləri. B.: Aspoliqraf, 2011. s. 271
  2. Azərbaycan xalq mahnıları /Not yazısı S.Rüstəmov; F.Əmirov; T.Quliyev; tərtib edəni SSRİ xalq artisti Bülbül Məmmədov II cild. B.: İşıq, 1982. 132 s.
  3. Kazımi O. A.Şaiqin “Fitnə” pyesinə yazılmış musiqi. Əlyazma (1979)

Saytoqrafiya

1. Oqtay Kazımınin fərdi saytı. URL:oqtaykazimi.az
  2. Cennet Selimova — oqtaykazimi.az URL:https://youtu.be/AaRPrmItbEo

Тарана ЮСИФОВА

Доцент АНК

Доктор философии по искусствоведению

МУЗЫКА ОКТАЯ КЯЗИМИ К ДРАМАТИЧЕСКОМУ

СПЕКТАКЛЮ «ФИТНЭ»

Резюме: В статье представлен анализ музыки Октая Кязими к дра­ма­ти­чес­кому спектаклю «Фитнэ» по пьесе А.Шаига. Подчёркивается, что наряду с инстру­мен­­тальными номерами, особое внимание композитор в данном спектакле уделяет во­кальной музыке. В статье отмечается разнообразие выразительных и изобра­зи­тель­­­­ных элементов музыки композитора для театральных постановок, а также сти­листические особенности его музыки к драматическим спектаклям.

Ключевые слова: Октай Кязими, театр, музыка, мелодия, спектакль, описание, лад

Tarana YUSIFOVA

Associate Professor ANC,

PhD in Art

MUSIC BY OGTAY KAZIMI FOR DRAMATIC PERFORMANCE «FITNE»

Summary: In this article the music by Ogtay Kazimi for the theatrical performance «Fitne» based on the play by A. Shaig was analyzed. In this performance, along with instrumental sets, the composer concentrates on vocal music. The article emphasizes the richness of the figurative elements of the composer’s music for theatrical performances. The stylistic features of his works in this area are being studied.

Keywords: Ogtay Kazimi, theater, music, melody, performance, description, mode

sənətşünaslıq üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Leyla Zalıyeva