«KONSERVATORİYA» 2023 № 2 (57)

Cabir ABDULLAYEV

AMK-nın müəllimi, Əməkdar artist

Ünvan: Yasamal r. Ə.Ələkbərov küç. 7

E-mail: cabir.abdullayev@internet.ru

UOT: 781,7

HEYDƏR ƏLİYEV SİYASİ KURSUNDA

AZƏRBAYCAN MUĞAMINA DÖVLƏT QAYĞISI

Xülasə: Təqdim edilən məqalə Azərbaycan xalqının ümummilli lideri, Ulu Öndər Hey­dər Əliyevin siyasi kursunda musiqi məsələlərinin şərhi istiqamətində araş­dır­ma­lara həsr olunmuşdur. H.Əliyev Azərbaycan musiqisinin hamisi hesab olu­nur. Çünki, onun Azərbaycana rəhbərlik etdiyi hər iki tarixi mərhələdə musiqi mə­də­niy­yə­tinin inkişafına yönələn xeyli sayda mühüm qərarlar verilmiş, sərəncamlar im­za­lan­mış və H.Əliyevin şəxsi nəzarəti altında həyata keçirilmişdir. Bu gün müasir Azər­baycanda Heydər Əliyevin həyatı və fəaliyyəti ən müxtəlif ra­kurs­lar­dan təd­qi­qat obyekti kimi elmi şəkildə öyrənilir. Məqalədə əsas məqsəd H.Əliyevin apardığı mə­dəni siyasətdə muğam sənətinə yönələn addımların öyrə­nil­məsi və bu sahədə gö­rü­lən işlərin uğurlu nəticələri işıqlandırmaqdır. Burada həm­çinin H.Əliyev siyasi kur­sunun müasir dövrdə davam etdirilməsi və bu yöndə apa­rılan uğurlu mədəniyyət si­yasəti diqqət mərkəzinə çəkilmişdir.

Açar sözlər: Heydər Əliyev, mədəniyyət siyasəti, musiqi, muğam sənəti

1. Abbasov N. Ə. Mədəniyyət siyasəti və mədəni irs. B.: ADMİU, 2011, – 220 s.
  2. Abbasov N.Ə. Azərbaycan mədəniyyətində Heydər Əliyev fenomeni. B.: Elm, 2023, – 272 s.
  3. Abduləliyev A. Muğam ifaçılığının və muğam sənətkarlarının qiymətləndirilməsi. // “Musiqi dünyası” jurnalı, 2014. №4 (61), s. 7242-7259, – s.7243
  4. Abduləliyev A. Heydər Əliyev və Azərbaycan musiqi mədəniyyəti // “Musiqi dünyası”, 2008, №1-2 (35), s. 4-17, – s.7
  5. Azərbaycan muğam elmi: reallıqlar və perspektivlər. Beynəlxalq muğam sim­po­ziu­munun materialları. B.: 2018. – 400 s.
  6. Heydər Əliyev Fondu 2004-2005 / B.: 2005, – 103 s.
  7. Heydər Əliyev və mədəni irs / B.: Azərbaycan Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi, 2014. – 272 s.
  8. Heydər Əliyev mədəni irsimizin keşiyində / B.: Nurol, I kitab, 2001. 440 s.
  9. Heydər Əliyev mədəni irsimizin keşiyində / B.: Nurol, II kitab, 2001. 548 s.
  10. Heydər Əliyev və mədəniyyət / Lay.rəhb. Ə.Qarayev. B.: Azərbaycan Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi, I cild, 2008. – 472 s.
  11. Heydər Əliyev və mədəniyyət / Lay.rəhb. Ə.Qarayev. B.: Nurlar, II cild, 2008. – 528 s.
  12. Heydər Əliyev və mədəniyyət / Lay.rəhb. Ə.Qarayev. B.: Nurlar, III cild, 2008. – 536 s.
  13. Xan Şuşinski (İsfəndiyar Aslan oğlu Cavanşirov): biblioqrafiya / Tərt. H.Ma­naf­ova. B.: 2021. – 188 s.
  14. Muğam ensiklopediyası. Baş red. M.Əliyeva. B.: Musiqi dünyası, 2008. – 215 s.
  15. Muğam aləmi. Beynəlxalq Muğam Simpoziumunun materialları. B.: 2009. – 170 s.

Rus dilində

1. Алиев Г.А. Высокий долг и призвание композитора / Баку, 1979.
  2. Алиев Г.А. Высокий долг и призвание композитора // Россия: Советская музы­ка, 1979. № 11, – с.18-27.
  3. Фольклор и современность / Тезисы докладов юбилейной научной кон­фе­рен­ции, посвященной пятидесятилетию Азербайджанской государственной кон­серватории имени Узеира Гаджибекова. Баку, 1972. 83 с.

Saytoqrafiya

1. Azərbaycan Respublikasında 2023-cü ilin “Heydər Əliyev İli” elan edilməsi haq­qın­da Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı. // URL:https://president.az /az/articles/view/57413 (5)
  2. Azərbaycanda UNECO-nun qeyri-maddi mədəni irs siyahısı / https://az.wikipedia.org /wiki/Az%C9%99rbaycanda_UNESCO-nun_qeyri-maddi_m%C9%99d%C9%99ni _irs_siyah%C4%B1s%C4%B1
  3. Əliyeva M.A. Heydər Əliyev Fondu il ərzində Azərbaycan milli mədəniyyətinə töh­­fələrini verdi // URL: https://mehribanaliyeva.preslib.az/media-7c9ae98932.html
  4. Muğam İrs layihəsi / http://mugam.musigi-dunya.az/m/mugam_irs.html
  5. Mu­ğam jurnalı və antologiyası. / URL:https://mehriban-aliyeva.az/organizations /node/845268
  6. Təhmirazqızı S.T. Heydər Əliyev və Azərbaycan musiqi mədəniyyəti // URL:https://respublika-news.az/news/heyder-eliyev-ve-musiqi-medeniyyeti.

Diskoqrafiya

1. Qarabağ xanəndələri / 3 CD ROM. B.: Heydər Əliyev Fondu, 2009

Джабир АБДУЛЛАЕВ

Преподаватель АНК, Заслуженный артист

ГОСУДАРСТВЕННАЯ ПОДДЕРЖКА АЗЕРБАЙДЖАНСКОГО

МУГАМА В ПОЛИТИЧЕСКОМ КУРСЕ ГЕЙДАРА АЛИЕВА

Аннотация: Данная статья посвящена исследованию музыкальных аспектов в политическом курсе великого лидера азербайджанского народа Гейдара Алиева. В разные исторические периоды его правления было принято множество важных решений, направленных на развитие музыкальной культуры, и многие из них были успешно осуществлены. Сегодня жизнь и деятельность Гейдара Алиева исследуются научно с различных точек зрения. Основная цель статьи — изучение его вклада в развитие мугама и культурной политики, а также освещение результатов его работы в этой сфере. Подчеркивается продолжение заданного им политического курса в современной эпохе и успешная культурная политика, проводимая в этом направлении.

Ключевые слова: Гейдар Алиев, культурная политика, музыка, искусство мугама

Jabir ABDULLAYEV

Lecturer of ANC, Honored Artist

STATE SUPPORT FOR AZERBAIJANI MUGHAM

IN THE POLITICAL COURSE OF HEYDAR ALIYEV

Abstract: This article is dedicated to exploring the musical aspects within the political course of the great leader of the Azerbaijani people, Heydar Aliyev. Throughout various historical periods of his leadership, numerous significant decisions were made, aimed at the development of musical culture, and many of them were successfully implemented. Today, the life and activities of Heydar Aliyev are being studied scientifically from different perspectives. The main objective of the article is to examine his contributions to the development of mugham and cultural policies, as well as shed light on the results of his work in this field. It emphasizes the continuation of his established political course in the modern era and the successful cultural policies pursued in this direction.

Keywords: Heydar Aliyev, cultural policy, music, mugham art

dosent Malik Mansurov