“KONSERVATORİYA”  2020 № 3 (48)

Leyla QULİYEVA

Sənətşünaslıq üzrə fəlsəfə doktoru

AMK-nın dosenti,

Ünvan: Bakı, Yasamal rayonu, Ə.Ələkbərov küç: 7

E-mail: leylaquliyeva-80@mail.ru

UOT +78.02

ŞƏHİDLƏRİMİZİN XATİRƏSİ ƏBƏDİDİR!

(AZƏR RZAYEVİN “BAKI-90” SİMFONİYASI)

Xülasə: Təqdim olunan məqalədə Azərbaycan xalqının, Vətənimizin ərazi bütövlüyü uğ­runda mübarizədə canlarını qurban vermiş şəhidlərə həsr olunan musiqi əsər­lə­rin­dən söhbət açılır. 20 Yanvar faciəsindən başlayaraq, Xocalı soyqırımı və Dağlıq Qa­ra­bağ müharibəsində şəhid olanların əbədiyyətə qovuşaraq canlarını Vətənə fəda et­mə­si müxtəlif bədii sənət əsərlərinin mövzusuna çevrilmişdir. Belə ki, çox sayda təsviri sənət nümunələri, ədəbi əsərlər, film və musiqi əsərləri yaradılmışdır. Burada Qanlı yanvar hadisələrini ilk olaraq öz əsərində əks etdirən bəstəkar Azər Rzayevin Bakı-90 simfoniyasının geniş təhlili verilmişdir.

Açar sözlər: Azər Rzayev, Bakı-90, şəhidlər, simfoniya, 20 yanvar

1. Alıyev T. 1990-cı il — Qanlı Yanvar izləri: poema. B.: Yeni Poliqrafist MMC, 2011, 151 s
  2. Azəri L. Sənətdə yaşayan qan yaddaşı. // “Mədəniyyət” qəzeti. 2015, 16 yanvar.
  3. Quliyeva L. Azər Rzayevin həyat və yaradıcılığı. Metodik vəsait. B.: 2016, 34 s.
  4. Mükərrəmoğlu M. 20 Yanvarı yaddaşlarda yaşadan əsərlər. // “Xalq” qəzeti. 2017, 14 yanvar.
  5. Təhmirazqızı S. Unutmaq olarmı sizi, şəhidlər? Qanlı Yanvar musiqi əsərlərimizdə. // “Mədəniyyət” qəzeti. 2011, 19 yanvar.
  6. Fərəcova Z. Musiqi haray çəkəndə… // “Azərbaycan” qəzeti. 2019, 19 yanvar.
  7. Багирова А. Баку-90 музыка памяти. // Газ. “Баку”, 11 января, 1991 г.
  8. Гусейнова Н. Отражение событий 20 января 1990 года и Ходжалы в культуре и искусстве Азербайджана. // “Konservatoriya” jurnalı 2020 №1-2 (47) 116-127
  9. Рзаев А. Баку-90-партитура трагедии и надежды. // Газ. “Бакинский рабочий” 19 января, 1996 г.

Лейла ГУЛИЕВА

Доцент АНК

Доктор философии по искусствоведению

ВЕЧНАЯ ПАМЯТЬ ШЕХИДАМ!

СИМФОНИЯ «БАКУ-90» АЗЕРА РЗАЕВА

Резюме: В представленной статье рассматриваются произведения, посвя­щен­ные Шехидам, пожертвовавшие своими жизнями в борьбе за единство и осво­бож­де­ние нашей Родины. Начиная с трагедии «Кровавый январь», во время Ходжалинского ге­ноцида и на войне в Нагорном Карабахе тысячи людей отдали свою жизнь и стали ше­хидами ради независимости родного Азербайджана. Образ и память о шехидах наш­ли своё отражение в разных областях искусства. Были созданы высо­к­о­ху­до­жест­венные произведения в живописи, в литературе, в кино и в музыке. В статье пред­ставлен анализ Симфонии «Баку-90» Азера Рзаева, которая является первым музы­кальным произведением, посвященным шехидам 20 января.

Ключевые слова: Азер Рзаев, Баку-90, шехиды, симфония, 20 января

Leyla GULIYEVA

PhD in Art,

Associated Professor of ANC

ETERNAL MEMORY OF THE MARTYRS!

AZER RZAYEV’S “BAKU-90” SIMFONY

Summary: This article refers to works dedicated of the martyred who gave the is lives for liberty of our Motherland. During the tragedy of «Bloody January», the Khojaly genocide and the war in Nagorno-Karabakh, thousands of people gave their lives and became martyrs for the independence of native Azerbaijan. Memories of our martyred and soldiers influence of many kinds of arts. In this way a lot of remarkable poems, paintings, movies and music works were created. In the article analyzed symphony “Baku-90” writer by Azer Rzayev is the first musical composition devoted to martyres of 20 January.

Keywords: Azer Rzayev, “Baku-90”, martyr, symphony, 20 January

sənətşünaslıq üzrə fəlsəfə doktoru, professor Akif Quliyev