«KONSERVATORİYA» 2023 № 1 (58)

Zümrüd MƏMMƏDOVA

ADMİU-nun dosenti

Ünvan: Bakı, İnşaatçılar prospekti 39

UOT: 781,7

MUĞAMLARIN İFASINDA QƏZƏL SEÇİMİ PROBLEMİNƏ DAİR

Xülasə: Təqdim olunan məqalədə muğam ifasında qəzəllərin düzgün seçimi pob­le­minə diqqət yetirilir. Muğamlarda istifadə olunan poetik mətnlərin şöbələrə uy­ğun olaraq seçilməsi, onların məna yükünün xanəndə tərəfindən düzgün ötü­rül­mə­si, ayrı-ayrı sözlərin tələffüzündə nöqsanlara yol verilməməsi hazırda muğam təd­risində aktuallığını itirməyən məsələlərdir. Bütün bunlar istər Orta ixtisas mu­si­qi məktəblərində və Musiqi kolleclərində, istərsə də Konservatoriya və İncəsənət Uni­versitetində tədrisin nisbətən zəif hissəsini təşkil edir.

Açar sözlər: muğam, əruz, qəzəl, zərbi-muğam

1. Əkrəm Cəfər. “Əruzun nəzəri əsasları və Azərbaycan əruzu ərəb, fars, türk, tacik və özbək əruzları ilə müqayisədə”. Filologiya elmlərш doktoru dissertasiyası, 1969

Зумруд Мамедова

доцент АзГУКИ

О ПРОБЛЕМЕ ВЫБОРА ГАЗЕ ЛЕЙ В ПРОЦЕССЕ

ИСПОЛНЕНИЯ МУГАМА

Аннотация: В представленной статье поднимается проблема неправильного выбора газелей в современной исполнительской практике мугама. Рассматриваются аспекты поэтического текста, используемого в мугамах, особенности изучения вопроса о произношении газелей по разделам дастгяха. Требует особого внимания выбор поэтического текста, правильная передача его смыслового содержания, недопущение ошибок при произношении отдельных слов. Недостаточный уровень преподавания в колледжах, Консерватории и Университете Культуры и Искусств связана с проблемами, которые мы выделили выше.

Ключевые слова: мугам, аруз, газель, зарби-мугам

Zumrud Mammadova

Associate Professor of Azerbaijan State University of Culture and Arts (ASUCA)

SELECTION OF GHAZALS DURIG PERFORMING MUGAMS

Abstract: The presented article presents the lack of knowledge among students and the incorrect selection of ghazals (a genre of Azerbaijani poetry). The aspects of choosing poetic texts used in mughams (a form of traditional Azerbaijani music) are examined, as well as the peculiarities of studying the pronunciation of ghazals in designated sections. A particular focus is given to the idea that the meaning of the words used should not remain hidden from the singer. The insufficient level of teaching in colleges, the Conservatory and the University of Culture and Arts is linked to the issues highlighted above.

Keywords: mugham, aruz, ghazal, zarbi-mugham

filologiya üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Fəxrəddin Baxşəliyev;

filologiya üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Firudin Qurbansoy